JollyJot XMas – Hoe een gratis versie meer oplevert.

Na het kleine succes van JollyJot, besloot ik een andere versie te maken die ik gratis zou aanbieden op de Android Market. Omdat ik een doel heb met mijn App-schrijverij, moet de app wel geld opleveren. Daarom besloot ik deze versie van JollyJot te voorzien van in-app advertising.

JollyJot XMas is een remake met een kerst-thema. De vraag die JollyJot XMas aan de gebruiker stelt is niet  “Wat zou je doen met een miljoen?”, maar “Wat is jouw kerst-wens voor de wereld?” De werking van de app is exact identiek aan het origineel. Het invoegen van de advertenties was geen lastige opgave. Het Google platform AdMob is duidelijk gedocumenteerd en er zijn op Internet stap-voor-stap implementatiehandleidingen te vinden.

Het was interessant te onderzoeken of het advertentiemodel lucratiever is dan het betaalmodel. Na 8 dagen in de market was de gratis versie al net zo vaak geïnstalleerd als de betaalde versie in 3 maanden! De advertenties leveren niet heel erg veel op. Je moet een flinke installed base hebben om een paar cent per dag te kunnen bijboeken. Het hoogtepunt van de advertentie inkomsten was rond de kerst (geen verrassing ;)). Toen op één dag de inkomsten boven $1 uitstegen, was voor mij de test geslaagd. Het advertentiemodel kán – mits de applicatie voldoende gebruikt wordt – veel meer opleveren dan een betaalde app.

TIPS

 1. Kies het goede advertentieplatform. Wil je dat je advertentieruimte altijd gevuld wordt? Vind je een hoge eCPM belangrijk?
 2. Plaats je advertentie op een handige locatie in je app. Als je bijvoorbeeld een spel maakt, misschien is de advertentie dan het best op z’n plek tussen twee game-levels in?
 3. Hoe gek het ook klinkt; een mis-click levert geld op. Toch : Plaats je advertentie niet zo dat een gebruiker erop moet klikken. Dat is in strijd met de Google voorwaarden en kan leiden tot verwijdering van je account!

Toen op één dag de inkomsten groter waren dan $1, was het voor mij al een succes!

CODE SNIPPETS

Het plaatsen van een advertentie in je App is niet moeilijk

  // Create the adView
  adView = new AdView(this, AdSize.BANNER, Constants.MY_AD_UNIT_ID);
  // Lookup your LinearLayout assuming it’s been given
  // the attribute android:id="@+id/mainLayout"
  RelativeLayout layout = (RelativeLayout)findViewById(R.id.RelativeLayout1);

  // Add the adView to it
  layout.addView(adView);
  // Initiate a generic request to load it with an ad
  adView.loadAd(new AdRequest());
  // Look up the AdView as a resource and load a request.
  AdView adView = (AdView)this.findViewById(R.id.adView);
  adView.loadAd(new AdRequest());

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply