ComputerIdee nummer 12 (2012)

In nummer 12 van ComputerIdee (jaargang 2012) sta ik, samen met mijn zoons, in de rubriek “Uitsmijter!”. Wat ontzettend leuk om op die manier met andere computer geïnteresseerden een stuk passie en nieuwsgierigheid te kunnen delen. Al eerder op dit blog, in de post doel, verwees ik naar mijn BBSje, dat ik draaide toen ik 13 was. Ik was lid van de Philips Computer Hobby Club (mijn vader werkte bij Philips). Daar zag ik op een maandagavond voor het eerst een modem. Het was een erg duur insteek-kaartje. 45 gulden als ik me het goed herinner. Toch, uiteindelijk, aangeschaft en ingebouwd in mijn P3200.

Een prachtige PC, voor die tijd echt een juweeltje. 286AT, 6Mhz processor en 26MB (!) harddisk. Ook een unieke EGA videokaart, die 16 kleuren tegelijk kon weergeven (uit een palet van 64). Die EGA kaart heb ik later vervangen door VGA. Mijn P3200 was een bedrijfssysteem geweest. Je moest hem dan ook aan- en uitzetten met een sleuteltje. Ik deed echt van alles met dat ding, soms stond ie 2 nachten te ratelen om een simpele donut te renderen. Na inbouwen van de modem (‘het’ modem mag ook) werd het helemaal feest. Ineens had ik toegang tot allerlei VideoTex diensten (het leek allemaal een beetje op Teletext). Bij mijn modem zat een klein softwarepakketje, Lync. Met Lync kon je zelf een inbel-punt creeren. Anderen konden zo naar je computer bellen en kleine bestanden overzenden.

Na een paar weken fröbelen met Lync, werd ik nieuwsgierig naar andere mogelijkheden. Ik installeerde RADMIN en zette een heus Bulletin Board op (DataWave). Omdat ik ook fungeerde als MailHub voor CachetNet en KroonNet, bouwde mijn board al snel wat bekendheid op. Ik weet nog dat ik in de eerste nachten dat mijn computer zou gaan uitbellen, expres wakker bleef. Rond 3 uur ‘s-nachts belde mijn computer (met FrontDoor) naar de MailHost, om alle post op te halen. In de uren daarna belden andere systemen naar mijn DataWave systeem om zo de post weer verder te verdelen. Gelukkig kon je met AT (ATtention) commando’s ook het speakertje van de modem uitzetten. Ik werd ‘s-nachts niet meer wakker van het connectie geluid.

Helaas hadden we één telefoonlijn in huis. Dat betekende dat we regelmatig ‘in gesprek’ waren (ik zat in verbinding met een BBS). Soms werden mijn gezinsgenoten, als ze even wilden bellen, verrast de luide piepen en kraken in de telefoonhoorn. Lachen was dat. Mijn ouders hebben me gestimuleerd en gemotiveerd om voor het BBS een eigen telefoonlijn aan te schaffen. En, uiteraard, die zelf ook te bekostigen. Ik startte een abonnement-service, waarmee betalende leden toegang hadden tot meer content en meer mochten downloaden per dag. Inmiddels had ik een programma gevonden (PC-Mix) waarmee het mogelijk was om tot 4 (!) DOS sessies tegelijk te draaien. Zo kon ik toch nog iets met mijn computer doen, terwijl op de achtergrond de BBS software z’n ding deed.

Ik werd lid van HackTic (XS4All waren toen nog Hackers ;)) en leerde steeds meer over computers. Toen ik een jaar of 15 was, begon het internet echt voet aan de grond te krijgen. XS4All werd (1993) de eerste Internet provider voor het grote publiek. Ikzelf was met andere dingen bezig. Vriendinnetjes, Scouting en mijn brommertje. Niet zo heel veel tijd voor de computers, toen. Ondertussen werd webdesign groot, groter en daarna weer kleiner en klein.

Nu, 2012, begint mobile voet aan de grond te krijgen. App ontwikkelaars van nu lijken erg op de website-brouwers van toen. Zonder de goede tekort te doen; Code wordt niet prijsgegeven, er worden verschillende technieken gebruikt en Content Management is nog geen common practice. Je kunt voor een paar honderd euro een App laten brouwen op de hoek van de straat. Die App voldoet voor nu misschien prima, maar zal snel tekort blijken te schieten.

NFC Chips maken hun opmars. Deze veranderen binnen een paar jaar onze telefoons in hét primaire betaalmiddel. PC’s zullen steeds minder gebruikt gaan worden, Mobile wordt het nieuwe platform. Voor bedrijven wordt het steeds belangrijker hun “Mobile Maturity” te onderzoeken en te vergroten. Niet alleen ; Hoe kunnen mijn klanten me vinden op hun mobile device? maar ook : Welke nieuwe businessmodellen onstaan er? Hoe kan ik de kracht van Mobility inzetten om mijn interne bedrijfsprocessen eenvoudiger, goedkoper of beter bestuurbaar te maken? Hoe zit het met de integratie van mijn Ketenpartners? Wat betekent Mobility voor mijn medewerkers en de “Wellbeing @ Work”?

Allemaal vragen die de komende maanden, jaren beantwoord gaan worden. Bedrijven beginnen positie te kiezen, sommige zijn al gestart. Het wordt een spannend decennium waarin mensen voor het eerst een Internet gaan beleven dat zich automagisch aanpast aan de context waarin zij zich op dat moment bevinden.


Lees hier het artikel : ComputerIdee 12, 2012, Uitsmijter

You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “ComputerIdee nummer 12 (2012)”

 1. Jops Van 't Hof schreef:

  Hey Kees! Super leuk om te lezen van je BBS avonturen van “vroegah” 🙂 Heb dat zelf allemaal gemist… Was toen al bezig met muziek, sport, studeren… Niet heel veel met vriendinnetjes en ook geen brommer voor mij 😉

  Btw, klein typefoutje in de laatste zin? Of een leuke woordspeling? 😉

  • admin schreef:

   Dat laatste ;).. Een collega bij KPN gebruikte dit woord altijd in de test-context. Hij had een script (of programma) waarmee hij websites automagisch kon testen. Ik vind het een mooi woord. Zo noemden wij de Processor op school steevast “prefesser” en had mijn leraar het regelmatig over de World Wide Wait. 😀

 2. Darilha schreef:

  nice, informative and educational post and the most interesting and informative post i’ve ever seen, so the post bookmarked my browser for future

 3. Dennis schreef:

  Hey Kees,

  Gaaf om te lezen wat je probeert te bereiken. Dit verhaal stoot mij echt aan om zelf een Andriod applicatie te gaan schrijven. Ik ga me er zowiezo in verdiepen.

  Dit blog staat bij mijn favorieten en ik zal het zeker vaker gaan bezoeken

  Veel succes met je doel!

  • admin schreef:

   Leuk dat te horen, Dennis! Ik zal mn best doen om regelmatig een update te schrijven. Als er onderwerpen zijn waar je graag in het bijzonder over leest, laat je dat dat weten?

   Succes met je App!

   Grt., K.

 4. minecraft schreef:

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 5. Michiel schreef:

  Ook inspireert dit mij om apps te gaan publiceren. Zelf heb ik wel wat ervaring met Android apps programmeren(half jaartje nu). Blijf zo door gaan!

  Nog even een tip voor je website, filter de spam berichten bij de reacties, doormiddel van captcha of gewoon handmatig, die engelse berichten boven me slaan namelijk nergens op :P.

  • admin schreef:

   Dank voor de tip! Ik heb een antispam plugin klaarstaan (akismet) die ik inderdaad nog even aan moet zetten..

Leave a Reply