Opzetten van een ontwikkelomgeving

“Waar moet ik beginnen als ik wil ontwikkelen voor Mobiele Telefoons?”, wordt mij vaak gevraagd. Na een grap over Apple en een dikke portemonnee verwijs ik dan snel naar dit blog 🙂 . Dus. Hoe gaat dat nou?

Voordat je begint met de Android SDK (Software Development Kit), neem een ​​moment om te bevestigen dat je computer voldoet aan de systeemvereisten. Misschien moet je de JDK installeren, als je die niet al hebt.

Ik beveel van harte aan te ontwikkelen in Eclipse IDE (Integrated Development Environment). Hier kun je Eclipse downloaden http://www.eclipse.org/downloads/ Je moet ook de Android Development Tools (ADT) Plugin installeren om voor Android te kunnen ontwikkelen. Daar kom ik straks op terug.

Het SDK (Software Development Kit) startpakket is niet een volledige ontwikkelomgeving. het omvat alleen de kern SDK’s. Daarmee kun je de rest van de SDK pakketten (zoals de nieuwste Android-platforms) downloaden.

Als je dat nog niet hebt gedaan, download dan de laatste versie van de SDK starter pakket van de SDK download pagina.

Als je een .Zip of. Tgz pakket (in plaats van de SDK installable .exe) hebt gedownload, pak deze uit naar een veilige locatie op je computer. Standaard worden de SDK-bestanden uitgepakt in een map met de naam android-sdk-machine-platform.

Voer nu de Windows Installer (.exe-bestand) uit. De installatie zal controleren of de juiste Java SE Development Kit (JDK) is geïnstalleerd.

Noteer de naam en locatie van de SDK map op je systeem. Dit is dus de locatie waar de SDK geïnstalleerd is. Je hebt die later nodig bij het opzetten van de ADT  plugin en bij gebruik van de SDK gereedschap vanaf de command-prompt.

Android biedt een aangepaste plugin voor de Eclipse IDE, genaamd Android Development Tools (ADT), die is ontworpen om een krachtige, geïntegreerde omgeving te bieden om Android applicaties te bouwen. Het breidt de capaciteiten van Eclipse uit. Zo kun je met Eclipse zelfs Android APK’s exporteren, al dan niet ondertekend voor publicatie in de Market.

Lees hier stap-voor-stap hoe je de ADT installeert.

De laatste stap in het opzetten van je SDK wordt met behulp van de Android SDK Manager (een tool opgenomen in het SDK starter pakket) uitgevoerd. Zo kun je essentiële SDK pakketten downloaden naar je ontwikkelomgeving.

De SDK maakt gebruik van een modulaire structuur dat de belangrijkste onderdelen van de SDKAndroid-platform versies, add-ons, gereedschap, voorbeelden en documentatie in een reeks los te installeren pakketten van elkaar scheidt. Het SDK starter pakket, dat je al hebt gedownload, bevat slechts een enkelvoudige verpakking: de nieuwste versie van de SDK Tools. Om een Android-applicatie te ontwikkelen, moet je ook minstens een Android-platform en de daarbij behorende platform tools downloaden. Dit wordt gedaan door de SDK-Manager.

Start de Android SDK Manager (
SDK Manager.exe bestand in de root van de Android installatie). Klik daarna op Installeren om de aanbevolen verzameling pakketten (en platforms) te accepteren en te installeren.

Gefeliciteerd! Je kunt nu gaan ontwikkelen. Hier is een online “Hello Android” tutorial, waar je direct mee kunt beginnen!

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Opzetten van een ontwikkelomgeving”

 1. Nick schreef:

  Schitterend idee, maar ben jammer genoeg geen programmeur dus is dit onbegonnen werk voor mij.

  • admin schreef:

   Hoi Nick,

   Ook ik ben geen programmeur. Wel wat ervaring met computers (vanaf het MS DOS-tijdperk). Als je dit echt wilt doen, dan kun je het vast. Lees maar eens mijn post . Daarin beschrijf ik hoe het voor mij voelde om stap voor stap dit soort tutorials te volgen. ’t is net leren fietsen… maar dan zonder zichtbare blauwe plekken en schrammen 😉

   EN… Je kunt natuurlijk ook beslissen dat je liever andere dingen doet met je tijd.

   Succes!

 2. Bert schreef:

  Ik loop al een tijdje met het idee rond om een app te maken. Natuurlijk een kwestie van doen, maar ja…
  Ik wordt een beetje tureluurs van de beschikbare versies van Eclipse in combinatie met JDK (6 en/of 7) en ADT.
  Ook recent uitgebrachte boeken hierover (android 4!) helpen me hier niet.

  Wat zijn de juiste versies waarmee ik een start kan maken, liefst Android 4 (ICS) ondersteunend?

  • admin schreef:

   Als je bovenstaande tutorial volgt, zou je alles moeten hebben om te beginnen. De ADT kan soms wat problemen geven, laat anders even weten bij welke stap je vastloopt. Advies; van alles de meest recente versie installeren en altijd alle updates draaien.

   • Bert schreef:

    Bedankt voor je antwoord. Ik ben ondertussen wel verder gekomen en heb de Hello Android app als voorbeeld werkend gekregen. Als (hele?) oude programmeur die ooit begonnen is met TRS-80 Basic en Assembler Z80, kijk ik toch wel aan tegen een hele hoop code die nodig is om één regeltje op het scherm te zetten. Bijna onbegrijpelijk, en moeilijk te onthouden.
    Dat geldt voor mij niet alleen voor Android, Java enzo, maar al langer voor de “modernere” hogere programmeertalen. VBA in MS Office trek ik nog wel redelijk.

    Ik speel nu ook even een avondje of 2 met Basic4Android en dat is allemaal duidelijker voor me, net of ik terug ben bij het oude Basic van weleer, maar stukken krachtiger. Het haalt het misschien niet qua functionaliteit en snelheid van Eclipse, ADT en zo maar dat kan ik eigenlijk nog niet beoordelen.

    Ik hoef mijn kartonnen doos onder de brug niet met programmeren te verdienen, en de app die ik in gedachten heb kan eenvoudig blijven op basis van een eenvoudige (wijn)database in Excel, dus wil ik het zo simpel mogelijk houden.

    Dus bedank ik je in ieder geval voor je antwoord en info op je website en wens je een mooie villa toe uit de opbrengst van je apps.

    Bert Gielen.

Leave a Reply