Android, iOS, Java, SDK, adWords, adMob, StackOverflow, NPE..

Eenmaal besloten dat ik mijn PI zou gaan verdienen met Apps, moest ik een paar keuzes maken. De verleiding is groot om te gaan zitten wachten op HET idee. De killer-app. De app die alle andere apps overbodig maakt. Uit ervaring weet ik inmiddels, dat er weinig gebeurt als je gaat wachten. Ondernemen is ook ‘gewoon beginnen’. En vallen. En weer opstaan. In de afgelopen 10 jaar is wel mijn houding en gedrag veranderd. Voldoende om niet in dezelfde valkuilen te stappen. Ik maak me geen zorgen. Er zijn vast genoeg nieuwe valkuilen te ontdekken. 😉

Ik weet niets van JAVA. Ik weet niets van Apps maken. Ik weet niets van iOS. Ik weet niets van… Tja. Gewoon beginnen klinkt eenvoudig. En dat blijkt het ook te zijn! Google geeft je alle informatie die je nodig hebt. De keuze voor het platform was snel gemaakt. Als je voor Apple wilt ontwikkelen, moet je 99 dollar betalen.. per jaar! Als je bedenkt hoe je PI zich zal ontwikkelen, een te verwaarlozen bedrag. Bij Android (Google Play) kost een ontwikkel-account 25 dollar. Eenmalig. Een net iets meer te verwaarlozen bedrag. Apple modereert welke Apps gepubliceerd worden. Android (Google) niet. Dat betekent dat je, in het geval van Apple, moet voldoen aan allerlei richtlijnen. Bovendien duurt het publiceren van een App een paar dagen. Als je een Google App publiceert, kunnen je gebruikers binnen een paar uur de App al downloaden!

Zo’n developers account aanmaken is eigenlijk zo gebeurd. Het installeren van de ontwikkel-omgeving (Eclipse) valt ook wel mee. En dan begint het. Het programmeren van mijn eerste app was als een vakantie in China. Alle informatie om je heen is onbegrijpelijk. Je probeert structuren te ontdekken en vergelijkingen te maken. Per toeval vind je eenzelfde symbool op verschillende plaatsen. Je vangt gesprekken op in het openbaar vervoer. Ook daar leer je wat gebruikelijke omgangsvormen. Opeens merk je dat bepaalde dingen op z’n plek vallen. Je weet waar je de metro kunt vinden. Waar je eten kunt halen. Misschien kun je zelfs kleine zinnetjes maken.

Met de app ontwikkeling ging het net zo. public void start(){}; Ik had werkelijk geen idee wat daar stond. Om nog maar te zwijgen over @Override en private static boolean. Veel voorbeelden downloaden. Goed zoeken op forums als StackOverflow (let op de sociale conventies!). En gewoon maar Proberen (met de hoofdletter “P”). Nog steeds zijn er veel “JAVA-dingen”  die ik niet begrijp. Als ik naar mijn eerste apps kijk, zie ik een dikke spaghetti-brij van code. Maar na verloop van tijd werd het schoner. Sneller. Duidelijker. Beheersbaar. Ik maak me op dit moment weinig zorgen om de code. Uiteindelijk zal een professionele ontwikkelaar een paar Kilobyte kunnen besparen ten opzichte van mijn broddelwerk. De eindgebruiker ziet het broddelwerk echter niet. Op dit niveau van App Ontwikkeling is er nauwelijks sprake van snelheidsverschillen tussen niet- en wel-geoptimaliseerde code. Dus; It’s the result that counts!

Op 5 oktober 2011 publiceerde ik “First Test Application KKoenen” onder de naam “HelloAndroid“. Ik ben ongeveer 5 uur bezig geweest met het ontwikkelen van deze App. Het was ook de eerste keer dat ik het Google-publicatieproces gebruikte. Tijdens het doorlopen van de publicatie, valt direct het hoge potentieel op. Publiceren naar China, Letland, Ivoorkust en ook Indonesië (JAVA 😉 ). Je kunt geld vragen voor je App, je kunt hem ook gratis aanbieden. Daarover later meer.

Mijn “test-app” (die echt bijna niets biedt aan functionaliteit) is inmiddels (april 2012) meer dan 50 keer gedownload. In de omschrijving op de market vermeld ik duidelijk dat het een ‘stomme’ app is die niets doet. Toch vonden 53 mensen het de moeite waard om een moment te investeren in het bekijken van dit waarde’loze’ ding. Denk je eens in hoeveel mensen bereid zijn een (gratis?) download te doen als je ze echt iets kunt bieden!

TIPS
1. Door goed kennis te nemen van de ‘mores’ en hoe men met elkaar omgaat binnen een App Development community als StackOverflow, bouw je een fantastisch fundament voor het beantwoorden van al je vragen.

2. Ontwikkel voor Apple als je nu al een can’t-lose idee hebt (a-la WordFeud?), waar mensen voor willen betalen. Bedenk : het idee is niet de garantie voor succes. Er zijn veel WordFeud-achtigen die het niet gemaakt hebben. Je kunt ook gaan ontwikkelen voor Apple als je het niet erg vindt dat iemand anders beoordeelt of jouw App ‘de moeite waard’ is..

3. Zodra je iets tegenkomt wat je weet, deel je kennis dan. Door actief te delen en bij te dragen aan een community, wordt de kans dat je iets waardevols tegenkomt steeds groter.

public void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
super.onCreate(savedInstanceState);
requestWindowFeature(Window.JUST_TRY);
setContentView(new Panel(this));
}

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply